Alle har brug for Omega-3
De fleste af os voksne kan nok huske reklamerne "En gang om ugen" med Gunner og Minna, som havde til formål at få os danskere til at spise mere fisk. Langt de færreste af os får dog spist nær de 350 gram fisk heraf mindst 200 gram fede fisk, som Fødevarestyrelsen anbefaler vi indtager hver uge. Faktisk spiser 75% af os mindre fisk end anbefalet og børn får relativt mindre fisk end voksne.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skal indtage mindst 1 gram Omega-3 dagligt. Omregnet svarer det til, at vi dagligt skal spise mindst 60 gram sild, 90 gram laks eller 330 gram tun eller rejer, hvilket er udfordrende for de fleste.
Det er samtidig blevet langt sværere at indtage den anbefalede mængde Omega-3 via vores kost, da over 90% af den fisk vi køber i dag er opdrættet og fordres med plantebaseret foder. Dette medfører at indholdet af Omega-3 er betydeligt lavere i opdrættede kontra vildtfangede fisk. [kilde]
Indholdet af Omega-3 kan måles i vores blod og bør være på mindst 8% for at forebygge bl.a. hjerte-kar-sygdomme. Til sammenligning ligger danskernes indhold typisk mellem 4-6%, hvor børn og unge ligger i den lave ende, som paradoksalt nok har mest brug for Omega-3 til at udvikle bl.a. normal syns- og hjernefunktion.
Samtidig med at vi spiser for lidt fisk og at indholdet af Omega-3 i disse er langt lavere end tidligere, indtager vi markant mere Omega-6 via vegatabilske olier, som indgår i næsten alle forarbejdede fødevarer i dag. Dette er årsagen til at vi i den vestlige verden i dag indtager op imod 30 gange mere Omega-6 end Omega-3. [kilde] Mens Omega-6 er en inflammatorisk fedtsyre, hvor Omega-3 til sammenligning er anti-inflammatorisk, forårsager det meget høje indtag af Omega-6 inflammatino i vores kroppe og er en af de primære årsager til at vi udvikler livsstilssygdomme.
Klik her for at se en kort video herom.
På baggrund af vores kostvaner er mindst 9 ud af 10 af os i betydelig underskud af Omega-3 relativt til Omega-6. I følge forskningen skal vores indtag af Omega-6 relativt til Omega-3 ligge på maksimalt 3:1 for at undgå inflammation i vores kroppe. Statistikken viser imidlertid at vi danskere i gennemsnit har et indtag på 12:1. Tallet ligger i gennnemsnit langt højere blandt børn og unge, som typisk spiser væsentlig mindre fisk end voksne. Vi har med andre ord stort set alle brug for at spise meget mere fed fisk, tage tilskud af Omega-3 og/eller reducere vores indtag af Omega-6. [kilde]
Denne voldsomme ubalance, som skaber inflammation i mere end 9 ud af 10 af os, er ifølge forskningen årsagen til en lang række fysiske og kognitive skavanker og sygdomme, som rammer en skræmmende stor del af os i en alt for tidlig alder.
Inflammation i vores kroppe øger bl.a. risikoen for udvikling af følgende skavanker og sygdomme:
- Fysiske
- Astma/allergi
- Blodpropper
- Diabetes (sukkersyge)
- Eksem
- Fertilitetsproblemer
- Forhøjet blodtryk
- Forhøjet triglycerid (den værste kolesterol)
- Forringet syn/øjensygdomme
- Gigt og ledsmerter
- Hjerneblødning
- Hjernerystelse
- Hjerte-kar-sygdomme
- Kræft i buspytkirtlen, tarm, bryst og prostata
- Mave- og tarmsygdomme
- Migræne
- Overvægt
- Rosacea, psoriasis og andre hudsygdomme (link til artikel med video fra TV2)
- Kognitive
- ADHD, autisme og asperges
- Alzheimers og demens
- Angst
- Depression
- Dårlig hukommelse
- Psykoser (skizofreni og tvanstanker)
- Stress
- Søvnproblemer
Kontakt os endelig for uddybende materiale omkring ovenstående.
Klik her for at læse hvorfor Omega-3 er specielt vigtigt for børn og voksne med ADHD og autisme.
Klik her for at læse hvorfor Omega-3 er vigtig for dig som gravid og for dine børn.
Klik her for at læse mere om Omega-3 fra norske Eqology, som vi har valgt at forhandle.
